skriver



Människovärde

Väldigt många personer får omedvetet ett lägre människovärde för man kanske är på ett annorlunda sätt, kanske inte har samma musiksmak eller kanske ser ut på ett annorlunda sätt.

Med lägre värde menar jag toleransen mot kränkande behandling. Det är mer ”okej” att kränka den som har ett lägre människovärde i dina ögon, än att kränka den du älskar, din vän eller den du ser upp till. Där ser man en helt annan toleransnivå för kränkande behandling. Eller brukar du titta snett på dem du älskar? Brukar du ignorera och behandla dem du älskar som luft? Brukar du få folk du älskar att känna sig rädda, ensamma, tomma och värde­lösa? Nej! Jag personligen tror inte det i alla fall. Jag hoppas inte det heller.

Genom att få folk att känna sig utlämnade, ensamma, rädda och tomma så får man med sig massor av personer att tycka samma sak. Man får med sig sina vänner, sin familj, vänners vänner och väldigt ofta, oftare än man tror så får man också med sig den man utsätter för kränkande behandling, den personens vänner, att tycka samma sak som man själv tycker. Det är inte bara den som kränker som gör fel. Den som inte gör något tror oftast att den inte gör något fel, den stod ju bara där och tittade på. Det stämmer inte, den per­sonen gör fel gen­om att inte stoppa det hela eller försöka hjälpa den kränkta personen. Det kan räcka med att säga ” Men ge er”.

Och var händer allt det här? Jo överallt. Det händer i ditt hem, din skola, på din arbets­plats och på fester, alltså överallt. Kanske är det inte alltid medvetet att göra på det här sättet. Men vi alla har ett ansvar att göra något åt det här innan allt det här går för långt. Alla har ett val, ett val som kanske förändrar en människas liv. Kanske till och med räddar ett liv. Bara för dina vänner tycker som de gör behöver du inte alls tycka samma sak.

”Det är ett litet steg för människan och ett jättekliv för mänskligheten.”
Neil Armstrong
Oskar Frykberg Nordén


Kommentarer
Postat av: Julia

woho

2010-02-24 @ 22:18:11
URL: http://jullanbullans.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn (anonyma kommentarer rensas bort automatiskt):
Kom ihåg mig?

E-postadress (krav):

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0